Учени: Най-лошият сценарий за глобалното затопляне – изключен

Най-лошият сценарий за глобалното затопляне е изключен. Според него заради парниковите газове средната температура на нашата планета може да се повиши с 4-5 градуса по Целзий през 2100 година.

Според британски учени, цитирани от в. „Гардиън“ и „Дарик“, обаче, това няма да се случи.

Стивън Хокинг предупреди: Климатът ще изпепели Земята

„Гардиън” се позовава на изследване на специалисти от университета в Ексетър.

ООН прогнозира, че при дойно увеличаване на обема на въглеродния диоксид в атмосферата, температурата на планетата ще се покачи с 1,5-4,5 градуса по Целзий. Този показател учените наричат чувствителност на климата.

Но по мнението на проф. Питър Кокс и неговите колеги, използвайки нови методики на изследване, те са получили други параметри. „Нашата разработка изключва на практика както много ниските, така и много високите стойности на чувствителността на климата“, заяви ученият.

По разчетите на британските изследователи средната температура може да се повиши до 2,2-3,4 градуса по Целзий. А най-вероятната оценка е 2,8 градуса.

От една страна това е повод за оптимизъм, тъй като ако прогнозата се окаже вярна, тя ще изключи най-разрушителните сценарии за глобалното затопляне. Но от друга, това означава, че сегашните планове, лежащи в основата на Парижкия договор за климата, на практика ще се окажат неосъществими.

Те предвиждат държавите да вземат мерки, за да не се допусне повишаването на глобалните температури с над 2 градуса до 2100 година. Страните се ангажираха да задържат глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *