Топлото време чупи рекорди: Във Варна, Русе, Търговище

Необичайно топлото време тази зима вече чупи рекорди.

Температурен рекорд от 19,1 градуса е отчетен в Русе на днешния ден. Градусите са измерени около 14.00 часа днес, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

От там обясниха, че статистика се води от 1961 г. насам. Досега най-топло на 2 февруари е било през 2016 г., когато термометрите са отчели 16 градуса. Най-студено на този ден е било през 2012 г. – минус 15,6 градуса.

18,8 градуса по Целзий бе температурата измерена в ранния следобед в Търговище. Според ръководителя на местната Метеорологична станция Красимира Стойчева, заради тихото и спокойно време очакванията са до края на деня температурата да се повиши с още няколко десети.

Така ще бъде подобрен температурния рекорд от 2016 година, когато също са били измерени 18.8 градуса, съобщи „Дарик“.

Най-студено на 2 февруари в Търговище е било през 2012 година, когато температурата на въздуха е била минус 19.6 градуса. Като цяло за февруари най-студено е било на 5 февруари 1956 година, когато са били измерени минус 22,9 градуса по Целзий.

И във Варна е измерена рекордна за днешния ден в града температура от 18 градуса, съобщиха от филиала на НИМХ в крайморския град.
Досегашната най-висока температура – 15.4 градуса, е била измерена през 2001 година.

Синоптиците уточниха, че по-високи от досега измерваните температури са отчетени във всички станции в Североизточна България, на места повишението във вътрешността на района е с 4-5 градуса.

Специалистите уточниха, че по-високите температури в началото на февруари не са нещо, което не се е случвало. През следващите един-два дни също се очакват по-високи температури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *