Със 100 км/ч.: Бурен вятър събаря дървета, хиляди са без ток

Бурен вятър вилнее в много части на страната. Скоростта му на места е около 100 км/ч. Синоптиците обявиха предупреждение за опасно време. Най-силни ще са поривите на вятъра в областите София-град, Враца, Хасково и Кърджали, където е обявен оранжев код.

В останалата част от страната кодът за предупреждение е жълт. Единствено в Плевен и Видин няма опасност от силен вятър, информира „Дарик“.

Хората да внимават откъде минават, да се пазят от падащи предмети. Също така се призовава да бъдат премахнати предмети от терасите, които могат да създадат опасност за преминаващите.

Две жени са пострадали при инциденти вследствие на силния вятър в столицата. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов“ Мария Пойразова. Жените са преминали през спешния неврохирургичен кабинет и двете са с рани в областта на главата. Раните са обработени от дежурния екип и жените са освободени.

20 000 абонати на територията на Западна България са без ток, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ, във връзка с прекъсванията на електрозахранването вследствие на бурния вятър.

Най-засегнати са Враца и Монтана, както и периферията на София. Има скъсани няколко далекопровода в периферията на столицата и планинските части на София-област.

На много места в страната и в София има сигнали за паднали дървета и клони. Екипи работят по места.

На пътя Враца – Мездра три тира се обърнаха заради силния вятър. Движението се извършва само в едната лента, информираха от АПИ.

Всички автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост поради силния вятър.

Голяма топола с разклонена корона падна върху главен път Е-79 край Благоевград, няма пострадали. Сигналът за инцидента е подаден към 11:40 ч. на изхода на Благоевград в посока Дупница преди разклона за с. Рилци.

Дървото е изкоренено от ската от поривистия вятър, падайки, се подпира върху клоните над трите ленти за движение – аварийната, активната и изпреварващата. Поради това, че дървото остава на около 2 м над пътното платно няма пострадали автомобили.

Преминаващи подават сигнал до РС ПБЗН, които изпращат екип, който отстранява клоните над двете активни ленти, дървото изцяло е нарязано от Пътноподдържащата фирма „Водно строителство“.

Увеличават се сигналите за паднали клони и дървета заради ураганния вятър и в София.

Заради силния вятър в столицата, дърво се прекърши в основата и падна върху няколко коли. Инцидентът е станал на улица „Бунтовник“ в квартал „Лозенец“, посочва NOVA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *