Съвети за безопасност при буря: Не стойте на открито, спрете колата…

Дирекция „Гражданска безопасност“ припомни основните правила за безопасност при бурен вятър.

Днес силни пориви на вятъра създават сериозни щети в много градове в страната. Има и пострадали хора.

Ако сте в къщи, при възникване на смерч или необичайно силен вятър, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците, съветват от Гражданска защита.

И още:

– Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;

– Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

– Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

– Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

Според информацията от Гражданска защита и противопожарна безопасност заради силния вятър към 16 часа е усложнена обстановката на територията на София и Врачанска област.

По информация на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към 16:00 ч. днес на територията на столицата са постъпили близо 50 сигнала, повечето от тях за паднали клони и дървета.

Спасителни екипи работят по отстраняването им. Те се отзоваха и на съобщение за паднала метална обшивка на покрив на ул „Пиротска“ № 3. При инцидента няма пострадали хора

На територията на област Враца са постъпили 34 сигнала, а в област Монтана -7 (за гр. Берковица и гр. Вършец). По информация на спешния център във Враца има един пострадал гражданин от паднала ламарина, който е настанен в болница. По последни данни в двете области обстановката се нормализира.

Има подадени и 6 сигнала за паднали дървета и затиснати три автомобила в района на Боровец. За щастие там също няма пострадали, екипи са на място за отстраняване на последствията и освобождаване на колите.

Още вчера, предвид метеорологичната прогноза за очаквани силни ветрове, по нареждане на ръководството на МВР бяха разпратени до кметовете на общините указания за реакция в случай на усложнена обстановка по места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *