Пристига истинската зима: Сняг, студ и вятър

зима, сняг, дъжд
Снимка: Getty images

Истинската зима пристига със студ, сняг и вятър, които ще останат в страната ни в следващите няколко дни.

Температурите вече паднаха и днес през деня ще са между 2 и 7 градуса. По-топло в е равнините на Централна и Източна България, където валежите все още са от дъжд. Вятър ще духа в цялата страна, поривите му ще достигнат скорост над 50 километра в час. С падането на температурите привечер и през нощта валежите навсякъде ще преминат в сняг, прогнозират синоптиците, цитирани от NOVA.

Най-значителна снежна покривка ще се образува последователно в планините на Югозападна България, в Предбалкана и в Североизточна България. В четвъртък вечерта се очаква да натрупат между 5 и 15 сантиметра сняг в равнините, между 20 и 30 сантиметра в предпланинските райони и в Североизточна България и над 50 сантиметра в планините.

Жълт код е в сила за днес в цялата страна – има опасност от снежни виелици, навявания, очакват се усложнения в трафика, възможно е затваряне на пътища и планински проходи. Не тръгвайте на път без подготвен за зимата автомобил. Проверете дали имате достатъчно гориво, подходящи гуми, качествен антифриз, надежден акумулатор, вериги, въже, резервна гума, лопатка, фенерче и зареден мобилен телефон.

През нощта и в четвъртък валежите ще продължат до ранния следобед, като постепенно ще намаляват в източна посока. Облачността в Западна България временно ще се разкъса. Температурите ще са около и под нулата с изключение на крайните Северозападни райони, Централна Северна България и района на Пловдив.

В петък след обяд и вечерта ще има още една снежна вълна, която този път ще премине от Североизток на Югозапад. Интензивността на валежите обаче ще е по-малка. Вятърът остава силен в цялата страна.

През почивните дни облачността ще се разкъса, ватърът ще утихне, валежите ще спрат, но температурите ще паднат до най-ниските си стойности през този месец – до минус 10 градуса. На места в Североизточна България, в районите на Кнежа, Драгоман, Трън, в Родопите – термометрите ще достигнат и по-ниски стойности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *