Нов доклад: Температурите в стотици градове скачат тревожно

Температурите в стотици градове по света се повишават до тревожни стойности.

В 13 града те могат да надхвърлят покачване с 2 градуса Целзий след 2020 г., предаде Ройтерс, цитиран от „Дарик“.

Докладът, изготвен от консорциума Ърбан Клаймит Чейндж Рисърч Нетуърк, е представен в град Едмънтън, Канада. Експертите не крият опасенията си, че човечеството няма да успее да постигне целта, заложена в Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до края на века до 1,5 или максимум до 2 градуса Целзий.

Данните от новия доклад чертаят още по-тревожна картина. Още през близките години температурите в много градове по света могат да се повишат до стойности, надхвърлящи този праг.

Сред стотиците градове, включени в доклада, най-сериозно повишение на температурите след 2020 г. се очаква в белгийския град Льовен. Следват Женева (Швейцария), където експертите прогнозират покачване с 2,5 градуса Целзий, и Шънджън (Китай) и Цукуба (Япония) – с по 2,3 градуса Целзий.

Авторите на доклада отчитат също, че бурите, наводненията и други екстремни проявления, свързани с климатичните промени, засягат по-сериозно градовете, отколкото са прогнозирали учените.

Резултатите от доклада трябва да послужат за напомняне, че градовете се нуждаят от ефикасни стратегии, за да противодействат на ефектите от климатичните промени, имайки предвид, че само в „шепа случаи“ температурите няма да се повишат до стойности, надхвърлящи 1 градус Целзий.

Експертите напомнят, че около половината от световната популация живее в градски райони, като се очаква до 2050 г. градското население на планетата да се увеличи до 66%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *