Заради топлото време: Пеликаните се завръщат в „Сребърна“

Пеликаните започват да се завръщат в резервата „Сребърна“ по-рано от обикновено. Причината е необичайно топлото за сезона време.

Близо 80 пеликана вече са се завърнали и са се настанили по наколните платформи, съобщи БНТ.

„Това е тенденцията и това е резултат от това пословично глобално затопляне, за което говорят много институции“, каза орнитологът д-р Росен Илиев.

Директорът на Природонаучен музей – Сребърна Елена Илиева пък смята, че по този начин пеликаните показват, че зимата, макар и за нас да не е дошла, за тях горе-долу е приключила.

Силно зачервените гуши на пеликаните са знак за началото на размножителния им период. До две седмици след идването в Сребърна снасят първите си яйца, а за излюпването им са нужни още 40 дни.

„Ако снесат яйца и дойде някаква по-тежка зима края на февруари – началото на март в най-тежките случаи може да се компрометира люпилото – да измръзнат яйцата… но след това птиците снасят отново“, обясни д-р Илиев.

И ако има риск за яйцата на пеликаните при влошаване на времето, то самите птици са доста устойчиви и ще се справят дори и да замръзне езерото, казват експерти.

„За тяхното лично изхранване проблем няма, защото по време на брачния период организмът е така устроен, че те почти не се хранят … те са заети със строежа на гнездата си, с оформяне на двойките“, разясни още орнитологът.

Директорката на Природонаучния музей – Сребърна обясни, че учените нямат притеснение, че всяко пеликанско семейство ще си отгледа поколение и няма да има сътресение в пеликанската колония.

Средно по 120-150 птици пристигат всяка година в Сребърна. Преди 70-те години на миналия век обаче, когато местността е обявена за резерват, те са били много повече. Сред тях е имало и двойки розови пеликани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *