Времето през февруари: От минус 14 до плюс 22 градуса!

Времето през февруари ще бъде със среда месечна температура по-висока от обичайното.

В по-голямата част от страната най-ниските температури през втория месец на годината ще бъдат между -14 и – 9 градуса, а най-високите – между 17 – 22 градуса. Това съобщи за БТА Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БНТ.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 2 и 5 градуса, а в планините – между – 8 и – 3 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините през февруари е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и Странджа – от 60 до 100 литра на квадратен метър.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата.

В началото на февруари ще бъде предимно слънчево и доста по-топло от обичайното, особено в Източна България, където ще духа умерен югозападен вятър. На 3 февруари ще завали дъжд, а от северозапад бързо ще нахлува студен въздух и със застудяването дъждът ще преминава в сняг. Впоследствие валежите ще спрат, облачността бързо ще се разкъсва и намалява. Ще е ветровито и относително по-студено.

През втората половина на десетдневието температурите все още ще са по-високи, но по-близки до обичайните. Отново ще има условия за превалявания, отначало от дъжд, последвани от временно понижение на температурите, при което в Западна и Северна България за кратко ще има и сняг, без да се образува трайна снежна покривка.

През второто десетдневие на февруари температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните. Ще има и дни със спокойно и слънчево време. Повишена вероятност за валежи има около 12 февруари и през втората половина от десетдневието. Те ще са последвани и от краткотрайни застудявания.

През третото десетдневие на месеца по-голяма е вероятността температурите да бъдат около нормата. Остава и вероятността за чести валежи, прогнозира Марияна Попова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *