Времето през май – слънце, дъжд и до 25 градуса!

Времето през май ще е слънчево и топло в по-голямата си част. Както подобава за този месец обаче ще има дни, в които ще гърми и ще трещи.
Това сочи прогнозата на Петър Янков от ТВ – МЕТ, пише „Труд“.
Средните максимални температури за периода ще бъдат между 22 и 25 градуса, а средните минимални между 10 и 12 градуса. По-сухо е обикновено от началото на месеца до края на първото десетдневие, и от 16 до 19 май.
Месецът ще започне със сравнително топло време и краткотрайни валежи, главно в Западна и в Южна България. Това ще продължи и около Гергьовден до 11 май, когато обаче от североизток ще проникне по-хладен въздух и температурите ще се понижат, достигайки 15-20 градуса.
По-съществени валежи обаче се очакват през следващите дни, главно в западните и централни райони.
Следващите периоди на дъжд са от 21 до 23 и на 30 и 31 май, когато има условия и за силни гръмотевични бури. Предимно слънчево ще бъде времето през периода от 15 до 19 май и от 24 до 29 май, когато ще бъде и по-топло.
Май е най-дъждовният пролетен месец и страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад.
При такива условия времето е неустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици.
Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури.
Понякога обаче, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух, температурите могат да достигнат и 35 градуса.
Най-високите измерени температури през май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса.
По-горещо е било в Бяла, Русенско: 40 градуса, в Берковица и Средец 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик 38. Най-ниските минимални са от минус 2-3 градуса, в Ихтиман минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса.
Дъждовете през май носят плодородие без край. Това гласи народната метеорология, която включва прогнози за времето, основани на традиционните познания и наблюдения.
Ако през този месец често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.
Освен усещане за лято, през май можем да си припомним и за отминалата зима. След арктични нахлувания, температурите се понижават чувствително и по високите полета е възможно образуването на слани.
Такива застудявания се случват много често в края на месец. През 1991 година между 24 и 27 май в планинските райони вали сняг, като новата бяла покривка по най-високите върхове надвишава 40-50 см.
И докато любителите на белите спортове прибират ски и щеки, то почитателите на слънцето и морето са все по-доволни. По Черноморието краткотрайните валежи и застудяванията не са толкова изразени, а морският бриз рядко позволява на температурите да достигнат 30 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *