АПИ заради снега: Ако не се налага, не тръгвайте на път!

Ако не се налага, не тръгвайте на път. Това прозова Агенция „Пътна инфраструктура” заради усложнената пътна обстановка и обилни снеговалежи. Някои пътища в страната са временно ограничени за товарни автомобили над 12 тона. Няма затворени пътища за леките автомобили.

Ако е наложително да пътувате, бъдете подготвени със заредени резервоари с гориво, както и със заредени батерии на мобилните телефони. Уверете се, че имате течност за чистачки и вериги. Изключително важни са подходящите гуми, съветват властите, цитирани от „Дарик”.

Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Поради обилен снеговалеж е спряно движението на камиони над 12 тона по пътната мрежа в област Смолян, леките автомобили трябва да бъдат задължително с вериги. За снегопочистване е спряно движението на камиони над 12 тона в участъка Пазарджик – София в посока София на магистрала „Тракия“, по пътищата Видин – Ботевград, София – Карлово, Русе – Бяла, Нови пазар – Тръница, Бяла – Попово, Батак – Доспат, Девин – Михалково, Перник – Голямо Бучино, Ботевград – Мездра.

Без ремаркета и полуремаркета трябва да са всички по пътя Кърджали – Ардино. Шофьорите трябва да използват обходен маршрут по път Кула – Киряево – Раковица.

В София поради усложнената обстановка планинските пътища към Витоша – „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“ са затворени за движение. „Синя“ и „зелена“ зона в София се затварят заради тежките метрологични условия.

Ограничено e движението на товарни автомобили над 12 тона от км 5 до км 10 в посока Перник на магистрала „Люлин“ поради обилен снеговалеж, силен вятър и навявания.
Временно е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите „Пампорово“, „Рожен“ и „Превала“ и по път III-866 Девин – Михалково поради снегопочистване.

На граничния пункт Кулата – Промахон все още не се пропускат товарни автомобили на изход, заради силен снеговалеж в южната ни съседка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Затворен за тежкотоварни автомобили е пътят от Перник през Конявска планина – Кюстендил – ГКПП „Гюешево“. По първоначален план забраната ще е в сила до 17 ч., когато отново ще се анализира ситуацията. ТИР-овете се отклоняват на два паркинга при радомирското село Извор и в бензиностанция Go Petrol на околовръстния път на Кюстендил.

Македонските власти са преустановили пропускането на тежкотоварни автомобили и в двете посоки през пункта Деве баир. Създава се организация за временни паркинги.

Интензивен е трафикът на товарни автомобили на българо-турската граница. На ГКПП Капитан Андреево има около 5 км от чакащи камиони на изход, на Лесово са около 3 километра, уточняват от МВР.

На ГКПП Илинден – Ескохи гръцките гранични власти пропускат леки и товарни автомобили само с вериги. Нормален е обаче пропускателният режим на останалите гранични пунктове с Гърция.

При граничните пунктове Дунав мост – Русе и Дунав мост – Видин трафикът е интензивен. Не работят фериботите при Сомовит и Свищов.

В Котленския проход е въведено е ограничение за товарни автомобили с тегло над 12 тона. За това съобщи дежурният в Областното пътно управление в Търговище Тодор Милушев. Обстановката в Търговищка област е зимна и усложнена, но няма затворени пътни участъци, каза още Милушев.

Временно е ограничено движението за всички превозни средства по път II-86 Асеновград – Смолян поради силен снеговалеж и снегопочистване.

Временно е ограничено движението за моторни превозни средства по път III-866 Девин – Кричим и по пътя от Силистра за Русе. Тежкотоварните автомобили над 12 тона да се движат задължително с вериги по III-208 Айтос – Ябълково.

Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили в лентата към град София по първокласен път III Бяла – Ботевград, съобщи регионалният говорител на МВР в Плевен Мариана Цветкова. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание, спазвайки ограниченията на скоростта. Снегопочистването на пътното платно продължава.

Поради пътен инцидент с товарни автомобили е затруднено движението по АМ „Тракия“ в участъка София – Пазарджик в платното за София. Шофьорите да се движат с повишено внимание.

Над 1800 машини почистват снега по републиканската пътна мрежа. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. При рязко влошаване на времето ще бъде спирано движението на камиони, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, трафикът ще се спира изцяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *